Geschiedenis van Croissants
De Croissant werd rond 1839 geïntroduceerd door de Weense zakenman August Zang toen hij in Parijs de Boulangerie Viennoise (Weense bakkerij) opende aan de Rue de Richelieu. Hier verkocht hij Weense broodjes en gebak, de zogenaamde viennoiserie. Zo verkocht hij o.a. de kipferl die als voorloper van de Croissant wordt gezien. August Zang bedacht een variant op de kipferl, gemaakt van getoerd deeg (een soort bladerdeeg). Deze werd door haar vorm door de Parijzenaren vernoemd naar de halvemaan en kreeg de naam Croissant.
Bron: Wikipedia
Weetjes over Croissants
- Alle Croissants waren vroeger rond, maar door rivaliteit werd de rechte Croissant uitgevonden en als standaard Croissant gebruikt. (word ook wel roomboter Croissant genoemd)
- Bladerdeeg wordt meerdere keer gevouwen om er Croissant-deeg van te maken, maar vroeger in de klassieke bakkerijen deden ze dat wel 81 keer!
- in totaal zijn er 4 soorten Croissants: de normale Croissant, de kaas Croissant, de ham-kaas Croissant en de chocolade Croissant! (normaal blijft het beste)
- 30 Januari is nationale Croissant dag! Ter ere van alle bakkers die deze lekkernij maakt!